Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica

Aktivni odmor 0 comments

Na južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova Vaganskog vrha (1757m) i Svetog brda (1753 m) prostire se Nacionalni park Paklenica. Na relativno malom području parka 95km² susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.

UDALJENOST OD HOSTELA SVETI ROK: 20 MINUTA AUTOMOBILOM 

Pješačenje je jedini način da stvarno upoznate Paklenicu. Na području Parka postoji 150-200 km staza i putova, od turističkih, koji iz kanjona Velike Paklenice vode do špilje Manite peći, šumarske kuće „Lugarnice“ i planinarskog doma,  do planinarskih koji vode  do najviših velebitskih vrhova. Putovi u Parku obilježeni su tablama i markirani planinarskim oznakama. Obilazak biciklom također je izvrstan način da upoznate impresivne krajolike Paklenice.

Nacionalni park Paklenica1

PENJALIŠTE

Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar. Na penjalištu, koje se odlikuje vapnenačkom građom,  postoji oko 400 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina (ocjene od 3 do 8b+), pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.

Najveći broj kratkih sportskih smjerova nalazi se u Klancima, najužem dijelu kanjona Velike Paklenice, koji su zbog laganog pristupa pogodni i penjačima s malom djecom.

Nacionalni park Paklenica2

Za penjanje u zimskim mjesecima posebno je zanimljiv i pogodan sektor Crljenica.

Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk, u kojemu se nalaze i do 350 m dugi smjerovi različitog karaktera, od neopremljenih, preko tehničkih do modernih dugih sportskih smjerova.

Glavna penjačka sezona u Paklenici počinje u proljeće i traje do kasno u jesen.

KARTA PARKA

Karta_NP_Paklenica

 

INFO: 

W: www.np-paklenica.hr

T: 00385/23/369 -155, 369 – 803

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica
Dr. Franje Tuđmana 14a
HR – 23244 Starigrad-Paklenica